Bv. 'Port' of 'Wit'

Terug naar winkel

Voor 16:00 besteld, morgen in huis

Gratis bezorgd vanaf €50,-

Bestel ook per fles

Ook persoonlijk advies

Terug naar winkel

Winkelmand

Geen producten in je winkelmand.

Blog | 14 mei 2020

Waarom kiezen wij voor BIO-wijnen?

Op zoek naar lekkere Biologische wijnen!

Geschreven door

John de Nijs

Winebizz kiest zo veel mogelijk voor BIO-wijnen?

Al sinds het begin van Winebizz zoek ik naar smaakvolle biologische wijnen. Wijnen die in smaak niet afwijken van “normale” wijnen maar zo mogelijk extra smaak en balans in de wijn brengen. Wijnen die het assortiment van Winebizz verrijken en echt iets toevoegen!

“Ik verkoop deze biologische of bio-dynamische wijnen niet omdat we het commercieel kunnen “gebruiken” maar ook uit eigen passie en overtuiging. Pure smaak daar gaat het om!”


Met biologische wijn krijg je een mooie smaakvolle(re) wijn in het glas. Niet alleen de consument is tevreden over het product maar ook de wijnboer staat er volledig achter. De kwaliteit is niet minder geworden, de wijn is zelfs levendiger, schoner en smaakvoller en kan bovendien vaak langer geconserveerd worden dan in het verleden.

Men spreekt over biologische wijn als die is bereid uit biologisch geteelde druiven. Biologische druiven die met aandacht en zorg voor het milieu zijn geteeld, zonder het gebruik van kunstmest, de toepassing van gentechnologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen of zelfs helemaal geen bestrijdingsmiddelen. In de wereld neemt de biologische wijnbouw toe en zijn vele vermaarde wijnmakers aan het biologisch, ja zelfs aan het biologisch-dynamisch boeren geslagen. Zij houden rekening met het natuurlijke leven in en rond de wijngaard om zo nog mooiere wijnen te produceren.

Maar ook wijnbedrijven zonder een Bio-certificaat kunnen zeer milieubewust hun wijngaarden onderhouden en in de wijnkelder zuiver werken. Of zo mogelijk ook bio-dynamisch. Het is misschien vreemd om dit te schrijven maar ik heb bedrijven gezien die extreem ver gaan in hun biologisch opereren en toch geen certificaat hebben. Eenvoudig omdat men de bureaucratie en kosten wil mijden. Het ( of ontbreken van) keurmerk zegt niet altijd alles!


Hét voorbeeld wat ik in 2019 bezocht heb voor het biodynamisch wijnproces is het top wijnhuis Lageder uit Alto Adige (Zuid-Tirol) in Italië. Aloïs Lageder en zoon Clemens en dochter Helena lieten me alles zien én proeven, 3 dagen lang doorgrondde ik hun filosofie met hier en daar een mooie slok wijn!

Met Aloïs Lageder in de “puur natuur”-wijngaard

Net zoals bij veel wijnbedrijven wordt er organische (dierlijke en plantaardige) bemesting toegepast.  Ook natuurlijke gewasbeschermingsproducten worden gebruikt. Verder ziet men toe op het hele ecosysteem in de omgeving. Bijenkorven worden geplaatst, bloemen in de omgeving lokken nuttige insecten en vogels die zich voeden met schadelijke insecten. Gras groeit tussen de druivenstokken om erosie tegen te gaan en water vast te houden (ook een voordeel bij de klimaatverandering). Vee kan daar in perioden grazen, onder meer wordt zo onkruid groei tegen gegaan en organisch bemesting vind zo plaats.

Om optimale smaak in de wijn te krijgen zal er zo min mogelijk filtratie plaatsvinden én toevoeging van sulfiet worden beperkt. Een bewaarstof wat van nature altijd op de schil van de druif voorkomt. De wijn kan worden geklaard met eiwit of wanneer men een Vegan-wijn wil maken maakt men gebruik van bentonite,  kleideeltjes die onzuivere elementen aan zich bindt (net als eiwit dat doet) wat zal neerslaan op de bodem van het vat of tank. Wat dan weer verwijderd kan worden.

Biologisch-dynamisch werkende boeren gaan nog een stapje verder. Zij maken gebruik van op de natuur inwerkende krachten. Volgens de “vader” van dit principe Rudolf Steiner (1861-1925) bezitten de maan, Venus en Mercurius kosmische krachten die de gezondheid van planten beïnvloeden en die gebruikt kunnen worden om ziekten en plagen te bestrijden.

Het keurmerk voor biodynamisch produceren heet “Demeter”, in de Grieks mythologie de Godin van de landbouw en vruchtbaarheid.

Eerder genoemde Aloïs Lageder begraaft bijvoorbeeld koehoorns bij volle maan om deze later op te graven en te malen en te mengen in water. Er is overigens maar weinig “stof” voor nodig. Deze vloeistof wordt in de wijngaarden gesproeid. Ondergetekende heeft het verschil met wijnstokken gezien die niet deze behandeling kregen. Verbluffend! De ranken en bladeren stonden er zeer gezond bij en de bladeren “zag je de zon binnenhalen” met levendigheid die je niet onder woorden kunt brengen. 

Al bij al vele goede ontwikkelingen waarbij de natuur gebaat is maar ook de consument die een betere smaak en gezondheid nastreeft!

Bodegas Menade in Rueda Spanje, voorbeeld van een biologisch wijnbedrijf

In de toekomst zullen we schrijven over nieuwe ontwikkelingen als “orange wijnen” en opvoeding van wijnen in traditionele amphora’s. Verder zal ik het toepassen van minder houtopleg belichten zodat de fruitsmaken de boventoon houden, het werken met eigen gistcelstammen uit eigen wijngaard (en niet het toepassen van kunstmatige gistcellen)en het reduceren van het waterverbruik in het hele wijnbouwproces.

Genoeg items die de wijnliefhebber inzichten geeft waarom je bij Winebizz de betere wijn en maatschappelijk verantwoorde wijn scoort!